Основно училище "Георги Кирков"
гр. Казанлък, ул”Ст. Михайловски”16
телефони: 0431/ 6-21-56 и 6-35-40
<<<Виж видео
Архив
<<2013-2014>>
<<2012-2013>>
           15-ти септември отново изпълни училищния двор с ученици, учители и родители.
Новата учебна 2014/2015 година се откри с празнично утро, много гости и настроение. За пръв път пристъпиха училищния праг 87 първокласници. Директорът г-жа Абдишева връчи символичния ключ на знанието и книга с приказки на всяка от четирите паралелки. Подаръци за малките изпратиха също Училища „Европа” и ВВС Кейбъл. Всяко първолаче получи лично от Кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова книжка с пожелание. Бяха получени поздравителни адреси от Министъра на образованието и науката, от Началника на РИО и Кмета на общината. Акцент в програмата бе театрално изпълнение, пресъздаващо атмосферата на възрожденското училище. За доброто настроение допринесоха известни детски песни и танци. С благопожелания, здравец и питка със сол първокласниците влязоха за първия си урок в пъстри класни стаи. виж повече>>
         Обновено помещение за столово хранене по европейски стандарти
е подарък за учениците на училището. Превърнато в просторна и светла зала с капацитет 120 места, то дава възможност за рационално ползване. Удобство за учениците ще бъде предварителното сервиране на храната от персонала. Музикален фон и цветни акценти създават уютна атмосфера. Замислено функционално, помещението ще се ползва и като актова зала за училищни празници, извънкласни форми и тържествени събития.
            На 20 октомври учениците от трети "г" клас отпразнуваха рождения ден на своя съученик и приятел Адриан ван Дайк, на детско парти, което бе организирано в обновения училищен стол.За децата това беше един прекрасен празник
         На 24 октомври 2014г. учениците от 6-А клас проведоха час по история и цивилизация- ЗИП в ЕК „Кулата“.Шестокласниците разгледаха експозицията и се запознаха с домашния уют на казанлъчанина, новото му самочувствие и отношение към света по времето на Възраждането.
           Особен интерес децата проявиха към градската къща, известна като Хаджиеновата принадлежала на заможни розопроизводители. Обходиха втория етаж с открит голям чердак и трите стаи- кухня, спалня и гостна.Учениците проявиха своите знания и наблюдателност, откривайки новите мебели в обзавеждането, които показват навлизането на европейската култура в живота на българина.
           Любопитство предизвика скътаната в съседния двор селска къща. Учениците видяха пъстрите съдове по полиците, шарените черги и възглавници- характерни за бита през Възраждането. Чрез нагледно проведения урок шестокласниците успяха, макар и за кратко, да се докоснат до възрожденската атмосвера.
            Учениците от 4 а клас и Веселина Ташева от 1 б клас представиха отлично училището ни на Международния конкурс „Аз обичам Черно море” като спечелиха осем награди и две поощрения. С тези отличия и с натрупаните през годините награди учениците от 4 а клас кандидатстват по проект „Финансиране на книги на казанлъшки автори 2014 година” към Община Казанлък. Тяхна мечта е да издадат сборника „ Полет към върха - един неразделен клас”, който ще посветят на 55-годишния юбилей на ОУ”Георги Кирков“.
           Едже Юсеин Солак /4 а клас/ спечели първо място в Националния ученически конкурс „Стоян Михайловски“ Русе - 2014 година със стихотворението „Приятели“. Тя бе отличена с грамота и статуетка.
виж повече>>
ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО В ОУ „ГЕОРГИ КИРКОВ“
С палитра от изяви деца и родители от ОУ „ Георги Кирков“ отбелязват Деня на християнското семейство. Призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнските добродетели, 21 век изправя съвременното семейство пред предизвикателства.
виж повече>>
Деня на християнското семейство.
         В специално организирано ателие първолаците и техните родители изработиха картички за празника с природни материали. Те показаха умения за работа в екип – интересните идеи на майки и баби се пръвърнаха от сръчните ръчички в приказни апликации, които подредиха в изложба.
        Денят на християнското семейство второкласниците отбелязват с вкусно, забавно и здравословно предизвикателство – кулинарна ряботилница. С помощта на родител всеки отбор приготви сандвич. Децата проявиха изобретателност и сръчност, старание и любов в приготвянето на красиви филийки . Тези детски фантазии бяха отличени със следните награди:
„най-оригинален”, „най-здравословен”, „най-вкусен”, „най-апетитен”, „най- красив” сандвич.
        Чудесна възможност за родителите на третокласниците да докажат своята съпричастност към игрите на малчуганите е турнирът по шах и „Не се сърди, човече“. Така те показаха как силната връзка между членовете на семейството, взаимната подкрепа и обич са достатъчно условие за победа. А удоволствието от играта с партньор като мама или татко е така вълнуващо, че въпреки загубената битка детските очи блестят от радост.
С инициативата „Сръчни български ръце“ отбелязват празника и четвъртокласниците. Ученици и родители заедно изтъкаха на детско станче чудни черги. Те възродиха този български занаят, който е част от националното ни богатство. Други пък оцветиха гипсови фигури с акрилни бои като показаха творчество, фантазия и прецизност в изпълнението.
Под звуците на кръшно българско хоро и весела ръченица премина символичното надиграване в петите класове . В духа на празника в играта рамо да рамо участваха ученици и техните родители. Най-смелите направиха първите си стъпки под съпровода на обичаните от всички български семейства хора - Дунавско и Еленино. Живият ритъм на българските народни танци обедини малки и големи и
празникът завърши с весело хоро с любимата на мнозина „Бяла роза“.
Една по-необичайна изява на шестокласниците направи този ден не само цветен , но полезен и значим. Учениците подновиха стъклописите в корпус 2 - с умения, творчество и сърце те реализираха избраните флорални мотиви. Дошла от прадедите ни, запазена от семействата и продължена от децата, традицията за умело вграждане в носиите на стилизирани природни форми бе продължена и съхранена.
Днес седмокласниците са заедно с родителите пред компютрите, за да демонстрират уменията си в онлайн игрите. Децата показаха завидно майсторство и съобразителност – така възрастните разбраха, че има още какво да научат от наследниците си, за да побеждават.
Обединени от идеята да направят подарък за своето училище по случай предстоящата 55-годишнина, малките предприемачи от първи и втори клас организираха есенен базар. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване и засаждане на цветя в училищния парк.
Докато се забавляват и съревновават, деца и родители превърнаха този ден в споделена емоция и незабравимо изживяване.
           В щафетното бягане на 11 ноември,нашият лекоатлетически отбор сепредстави чудесно. На състезанието, проведено в парк Розариум, момичетата бяха безспорни фаворити и се класираха първи, а момчетата останаха на трето място. Те получиха поздравления от организаторите на традиционната за града ни щафета – Община Казанлък и Клуба по лека атлетика с треньор Петя Пендарева.
           Отборите ни по баскетбол / момичета и момчета/ започнаха с категорични победи в началната фаза на градското училищно първенство. Момчетата се класираха за т.нар. малък финал, на който водиха дълга и оспорвана битка в игра с отбора на ОУ „Мати Болгария”. След равенство и продължение на играта, те загубиха достойно и останаха четвърти в крайното класиране. Отборът на момичетата бе съпътстван от повече късмет и те стигнаха до финал. В борба за първото място жребият им отреди една нелека битка с отбора на ОУ „Н.Вапцаров”. Извоюваното второ място в този турнир е чест за момичетата. виж повече>>
         137 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КАЗАНЛЪК
            На 8. 01. 2015г се навършват 137 години от Освобождението на Казанлък. По традиция жителите на нашия град отбелязват този ден в Девическия манастир „ Въведение Богородично“, защото той е тясно свързан с Руско- турската освободителна война.
            Когото през лятото на 1877г казанлъчани посрещат руската армия и българските опълченци, радостта била голяма. Цветя, песни и храна в изобилие са поднесени на освободителите. Освободен е един град, но войната продължава.
            Турските войски опожаряват Стара Загора и се насочват към Шипка. Под техния натиск руските войски и българските опълченци отстъпват, а местното население тръгва да бяга към Балкана. Голяма част от бежанците са настанени в Девическия манастир в Казанлък, но скоро след това те са изклани от турската армия, която отново превзема Казанлък. Временно църквата в манастира е превърната в затвор, в който са оковани, измъчвани и бити пленени руски войници и български войници.
            На Коледа 1877г. започва отстъпление на турската войска в Казанлък и тя се опитва да опожари манастира неуспешно. Руските войски отново освобождават Казанлък на 08.01.1878г. Те се настаняват в града за почивка  и възстановяване. Монахините от Девическия манастир предоставят част от постройките за военна болница и заедно с руските медицински сестри поемат грижата за ранените руски войници и български опълченци. Тези, които не оцеляват от раните си, са погребани в двора на манастира.
            И днес гробовете и паметните плочи на загиналите далеч от родината си руски воини са запазени и обгрижвани от монахините.
            В памет на загиналите за Освобождението на България казанлъчани издигат паметник в двора на девическия манастир. Той се състои от две колони, обхванати от метален пръстен. На едната колона пише: „На руските воини и българските опълченци, загинали за Освобождението на България(1877-1878), а на другата :“В памет на зверски избитите от османските орди 340 беззащитни жени и старци от Казанлък(август 1877)“.
Всяка година на 08.01 казанлъчани отдават почит на своите освободители пред тези паметници.
Коледни празници в ОУ "Георги Кирков"
2014
виж повече>>
           С победа за волейболния ни отбор / момичета / завършиха ученическите игри под егидата на Община Казанлък. Сред седемте отбора нашият се открои с енергична, завладяваща и емоционална игра. С добре премислена тактика и технична игра момичетата ни спечелиха първото място на общинско ниво. Предстои им сериозно изпитание. Вярваме, че треньорът им Радостин Симеонов ще ги обедини и мотивира да се докажат. Отборите, заели първите места, бяха наградени с грамоти, топки и купи, осигурени от Община Казанлък. Индивидуална награда за най-добър състезател /като полезен играч на турнира/ получи Мирела Илиева .
виж повече>>
         Поздравления за четвъртокласниците, представили се чудесно в общинския кръг на Националното състезание „ Ключът на музиката“. Светослав и Иван Бонев от 4а, , Александър, Иван Иванов, Методий, Наталия, Нона и Християн от 4б и Рени и Мирослава от 4в са класирани за предстоящия областен кръг. Впечатляващо е представянето на Рени Петрова /4в/ е с максимален резултат 90 точки. Джамал Ал Бадарин и Станислав Минчев ще мерят знания сред петокласниците на областно ниво. Александър Тянов /6а/ е единственият ученик с висок резултат сред шестокласниците, който ще се състезава.
Борислав Иванов, Мирослава Мирчева , Виктория Маринова и Виктор Мандевски /4в/ взеха участие в областния кръг на Националното състезание „ЗНАМ И МОГА“ и се представиха много добре.

Красимира Кръстева, Виктория Маринова и Рени Петрова /4в/ се класираха за областен кръг на олимпиадата по математика. На областно ниво Рени Петрова се отличи с най-висок резултат от Община Казанлък.
         На 27.02.2015 година в навечерието на българския национален празник ученици от ОУ „Георги Кирков” с треньор П.Драганова взеха участие в състезание по шах за купа „Еверест” гр. Пловдив.

Десетгодишният Лъчезар Атанасов от 3Б клас не можа да надвие противника си в последния кръг в спор за първото място и остана втори със сребърен медал. Радостен е обаче фактът, че отношението на тази млада надежда е много сериозно и отговорно, и това му осигурява постоянни успехи. Класирането му в „меката” на българския детски шах е много
високо, имайки предвид тежката конкуренция в тази група.

За осемгодишната Елена Дзанева от 2Д клас това беше първото участие в състезание от такъв ранг. Въпреки това тя грабна сребърния медал при момичетата от нейната група. Това е само първото й завоевание, за това да й пожелаем високи спортни успехи в бъдеще.

Брат й Константин Дзанев от 6А за малко не успя да се окичи с медал и остана четвърти в групата на момчетата до 14-годишна възраст. Безспорно в ОУ ”Георги Кирков” - гр.Казанлък расте талантливо поколение в областтана „умната игра”. Да пожелаем на младите надежди и в бъдеще да разкриват своя спортен потенциал и да ни радват с високи резултати..
          ОУ „ Георги Кирков” отбеляза Световния ден против тормоза в училище. Учениците заедно с педагогическия персонал символично изразиха своята позиция, поставяйки розова лента на ръката си. В световен план този ден се отбелязва от 2007г. Всичко започва като протест срещу инцидент, станал в училище в канадската провинция Нова Скотия. Група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище , облечен с розова блуза, докарвайки го до плач. Двама негови съученици купуват и разпространяват сред класа 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. Тази инициатива бързо се подема и от хиляди училища по целия свят. В България денят се отбелязва от 2012г., като към момента около 5% от всички училища са взели участие.
           Учениците от „Г. Кирков“ се включиха с радост и въодушевление. Децата от втори класподготвиха розовите ленти за цялото училище и изразиха чрез рисунки своята подкрепа. АУченическия съвет към училището върза на своите съученици и учители розови ленти и ги запозна с посланието на деня.виж повече>>