Основно училище "Георги Кирков"
гр. Казанлък, ул”Ст. Михайловски”16
телефони: 0431/ 6-21-56 и 6-35-40
<<<Виж видео
           15-ти септември отново изпълни училищния двор с ученици, учители и родители.
Новата учебна 2014/2015 година се откри с празнично утро, много гости и настроение. За пръв път пристъпиха училищния праг 87 първокласници. Директорът г-жа Абдишева връчи символичния ключ на знанието и книга с приказки на всяка от четирите паралелки. Подаръци за малките изпратиха също Училища „Европа” и ВВС Кейбъл. Всяко първолаче получи лично от Кмета на Община Казанлък г-жа Галина Стоянова книжка с пожелание. Бяха получени поздравителни адреси от Министъра на образованието и науката, от Началника на РИО и Кмета на общината. Акцент в програмата бе театрално изпълнение, пресъздаващо атмосферата на възрожденското училище. За доброто настроение допринесоха известни детски песни и танци. С благопожелания, здравец и питка със сол първокласниците влязоха за първия си урок в пъстри класни стаи. виж повече>>
         Обновено помещение за столово хранене по европейски стандарти
е подарък за учениците на училището. Превърнато в просторна и светла зала с капацитет 120 места, то дава възможност за рационално ползване. Удобство за учениците ще бъде предварителното сервиране на храната от персонала. Музикален фон и цветни акценти създават уютна атмосфера. Замислено функционално, помещението ще се ползва и като актова зала за училищни празници, извънкласни форми и тържествени събития.
            На 20 октомври учениците от трети "г" клас отпразнуваха рождения ден на своя съученик и приятел Адриан ван Дайк, на детско парти, което бе организирано в обновения училищен стол.За децата това беше един прекрасен празник
         На 24 октомври 2014г. учениците от 6-А клас проведоха час по история и цивилизация- ЗИП в ЕК „Кулата“.Шестокласниците разгледаха експозицията и се запознаха с домашния уют на казанлъчанина, новото му самочувствие и отношение към света по времето на Възраждането.
           Особен интерес децата проявиха към градската къща, известна като Хаджиеновата принадлежала на заможни розопроизводители. Обходиха втория етаж с открит голям чердак и трите стаи- кухня, спалня и гостна.Учениците проявиха своите знания и наблюдателност, откривайки новите мебели в обзавеждането, които показват навлизането на европейската култура в живота на българина.
           Любопитство предизвика скътаната в съседния двор селска къща. Учениците видяха пъстрите съдове по полиците, шарените черги и възглавници- характерни за бита през Възраждането. Чрез нагледно проведения урок шестокласниците успяха, макар и за кратко, да се докоснат до възрожденската атмосвера.
            Учениците от 4 а клас и Веселина Ташева от 1 б клас представиха отлично училището ни на Международния конкурс „Аз обичам Черно море” като спечелиха осем награди и две поощрения. С тези отличия и с натрупаните през годините награди учениците от 4 а клас кандидатстват по проект „Финансиране на книги на казанлъшки автори 2014 година” към Община Казанлък. Тяхна мечта е да издадат сборника „ Полет към върха - един неразделен клас”, който ще посветят на 55-годишния юбилей на ОУ”Георги Кирков“.
           Едже Юсеин Солак /4 а клас/ спечели първо място в Националния ученически конкурс „Стоян Михайловски“ Русе - 2014 година със стихотворението „Приятели“. Тя бе отличена с грамота и статуетка.
виж повече>>
ДЕНЯ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО В ОУ „ГЕОРГИ КИРКОВ“
С палитра от изяви деца и родители от ОУ „ Георги Кирков“ отбелязват Деня на християнското семейство. Призвано да обгради децата с любов, разбиране и търпение и да възпита у тях християнските добродетели, 21 век изправя съвременното семейство пред предизвикателства.
виж повече>>
Деня на християнското семейство.
         В специално организирано ателие първолаците и техните родители изработиха картички за празника с природни материали. Те показаха умения за работа в екип – интересните идеи на майки и баби се пръвърнаха от сръчните ръчички в приказни апликации, които подредиха в изложба.
        Денят на християнското семейство второкласниците отбелязват с вкусно, забавно и здравословно предизвикателство – кулинарна ряботилница. С помощта на родител всеки отбор приготви сандвич. Децата проявиха изобретателност и сръчност, старание и любов в приготвянето на красиви филийки . Тези детски фантазии бяха отличени със следните награди:
„най-оригинален”, „най-здравословен”, „най-вкусен”, „най-апетитен”, „най- красив” сандвич.
        Чудесна възможност за родителите на третокласниците да докажат своята съпричастност към игрите на малчуганите е турнирът по шах и „Не се сърди, човече“. Така те показаха как силната връзка между членовете на семейството, взаимната подкрепа и обич са достатъчно условие за победа. А удоволствието от играта с партньор като мама или татко е така вълнуващо, че въпреки загубената битка детските очи блестят от радост.
С инициативата „Сръчни български ръце“ отбелязват празника и четвъртокласниците. Ученици и родители заедно изтъкаха на детско станче чудни черги. Те възродиха този български занаят, който е част от националното ни богатство. Други пък оцветиха гипсови фигури с акрилни бои като показаха творчество, фантазия и прецизност в изпълнението.
Под звуците на кръшно българско хоро и весела ръченица премина символичното надиграване в петите класове . В духа на празника в играта рамо да рамо участваха ученици и техните родители. Най-смелите направиха първите си стъпки под съпровода на обичаните от всички български семейства хора - Дунавско и Еленино. Живият ритъм на българските народни танци обедини малки и големи и
празникът завърши с весело хоро с любимата на мнозина „Бяла роза“.
Една по-необичайна изява на шестокласниците направи този ден не само цветен , но полезен и значим. Учениците подновиха стъклописите в корпус 2 - с умения, творчество и сърце те реализираха избраните флорални мотиви. Дошла от прадедите ни, запазена от семействата и продължена от децата, традицията за умело вграждане в носиите на стилизирани природни форми бе продължена и съхранена.
Днес седмокласниците са заедно с родителите пред компютрите, за да демонстрират уменията си в онлайн игрите. Децата показаха завидно майсторство и съобразителност – така възрастните разбраха, че има още какво да научат от наследниците си, за да побеждават.
Обединени от идеята да направят подарък за своето училище по случай предстоящата 55-годишнина, малките предприемачи от първи и втори клас организираха есенен базар. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване и засаждане на цветя в училищния парк.
Докато се забавляват и съревновават, деца и родители превърнаха този ден в споделена емоция и незабравимо изживяване.
           В щафетното бягане на 11 ноември,нашият лекоатлетически отбор сепредстави чудесно. На състезанието, проведено в парк Розариум, момичетата бяха безспорни фаворити и се класираха първи, а момчетата останаха на трето място. Те получиха поздравления от организаторите на традиционната за града ни щафета – Община Казанлък и Клуба по лека атлетика с треньор Петя Пендарева.
           Отборите ни по баскетбол / момичета и момчета/ започнаха с категорични победи в началната фаза на градското училищно първенство. Момчетата се класираха за т.нар. малък финал, на който водиха дълга и оспорвана битка в игра с отбора на ОУ „Мати Болгария”. След равенство и продължение на играта, те загубиха достойно и останаха четвърти в крайното класиране. Отборът на момичетата бе съпътстван от повече късмет и те стигнаха до финал. В борба за първото място жребият им отреди една нелека битка с отбора на ОУ „Н.Вапцаров”. Извоюваното второ място в този турнир е чест за момичетата. виж повече>>
         137 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА КАЗАНЛЪК
            На 8. 01. 2015г се навършват 137 години от Освобождението на Казанлък. По традиция жителите на нашия град отбелязват този ден в Девическия манастир „ Въведение Богородично“, защото той е тясно свързан с Руско- турската освободителна война.
            Когото през лятото на 1877г казанлъчани посрещат руската армия и българските опълченци, радостта била голяма. Цветя, песни и храна в изобилие са поднесени на освободителите. Освободен е един град, но войната продължава.
            Турските войски опожаряват Стара Загора и се насочват към Шипка. Под техния натиск руските войски и българските опълченци отстъпват, а местното население тръгва да бяга към Балкана. Голяма част от бежанците са настанени в Девическия манастир в Казанлък, но скоро след това те са изклани от турската армия, която отново превзема Казанлък. Временно църквата в манастира е превърната в затвор, в който са оковани, измъчвани и бити пленени руски войници и български войници.
            На Коледа 1877г. започва отстъпление на турската войска в Казанлък и тя се опитва да опожари манастира неуспешно. Руските войски отново освобождават Казанлък на 08.01.1878г. Те се настаняват в града за почивка  и възстановяване. Монахините от Девическия манастир предоставят част от постройките за военна болница и заедно с руските медицински сестри поемат грижата за ранените руски войници и български опълченци. Тези, които не оцеляват от раните си, са погребани в двора на манастира.
            И днес гробовете и паметните плочи на загиналите далеч от родината си руски воини са запазени и обгрижвани от монахините.
            В памет на загиналите за Освобождението на България казанлъчани издигат паметник в двора на девическия манастир. Той се състои от две колони, обхванати от метален пръстен. На едната колона пише: „На руските воини и българските опълченци, загинали за Освобождението на България(1877-1878), а на другата :“В памет на зверски избитите от османските орди 340 беззащитни жени и старци от Казанлък(август 1877)“.
Всяка година на 08.01 казанлъчани отдават почит на своите освободители пред тези паметници.
Коледни празници в ОУ "Георги Кирков"
2014
виж повече>>
           С победа за волейболния ни отбор / момичета / завършиха ученическите игри под егидата на Община Казанлък. Сред седемте отбора нашият се открои с енергична, завладяваща и емоционална игра. С добре премислена тактика и технична игра момичетата ни спечелиха първото място на общинско ниво. Предстои им сериозно изпитание. Вярваме, че треньорът им Радостин Симеонов ще ги обедини и мотивира да се докажат. Отборите, заели първите места, бяха наградени с грамоти, топки и купи, осигурени от Община Казанлък. Индивидуална награда за най-добър състезател /като полезен играч на турнира/ получи Мирела Илиева .
виж повече>>
         Поздравления за четвъртокласниците, представили се чудесно в общинския кръг на Националното състезание „ Ключът на музиката“. Светослав и Иван Бонев от 4а, , Александър, Иван Иванов, Методий, Наталия, Нона и Християн от 4б и Рени и Мирослава от 4в са класирани за предстоящия областен кръг. Впечатляващо е представянето на Рени Петрова /4в/ е с максимален резултат 90 точки. Джамал Ал Бадарин и Станислав Минчев ще мерят знания сред петокласниците на областно ниво. Александър Тянов /6а/ е единственият ученик с висок резултат сред шестокласниците, който ще се състезава.
Борислав Иванов, Мирослава Мирчева , Виктория Маринова и Виктор Мандевски /4в/ взеха участие в областния кръг на Националното състезание „ЗНАМ И МОГА“ и се представиха много добре.

Красимира Кръстева, Виктория Маринова и Рени Петрова /4в/ се класираха за областен кръг на олимпиадата по математика. На областно ниво Рени Петрова се отличи с най-висок резултат от Община Казанлък.
         На 27.02.2015 година в навечерието на българския национален празник ученици от ОУ „Георги Кирков” с треньор П.Драганова взеха участие в състезание по шах за купа „Еверест” гр. Пловдив.

Десетгодишният Лъчезар Атанасов от 3Б клас не можа да надвие противника си в последния кръг в спор за първото място и остана втори със сребърен медал. Радостен е обаче фактът, че отношението на тази млада надежда е много сериозно и отговорно, и това му осигурява постоянни успехи. Класирането му в „меката” на българския детски шах е много
високо, имайки предвид тежката конкуренция в тази група.

За осемгодишната Елена Дзанева от 2Д клас това беше първото участие в състезание от такъв ранг. Въпреки това тя грабна сребърния медал при момичетата от нейната група. Това е само първото й завоевание, за това да й пожелаем високи спортни успехи в бъдеще.

Брат й Константин Дзанев от 6А за малко не успя да се окичи с медал и остана четвърти в групата на момчетата до 14-годишна възраст. Безспорно в ОУ ”Георги Кирков” - гр.Казанлък расте талантливо поколение в областтана „умната игра”. Да пожелаем на младите надежди и в бъдеще да разкриват своя спортен потенциал и да ни радват с високи резултати..
          ОУ „ Георги Кирков” отбеляза Световния ден против тормоза в училище. Учениците заедно с педагогическия персонал символично изразиха своята позиция, поставяйки розова лента на ръката си. В световен план този ден се отбелязва от 2007г. Всичко започва като протест срещу инцидент, станал в училище в канадската провинция Нова Скотия. Група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище , облечен с розова блуза, докарвайки го до плач. Двама негови съученици купуват и разпространяват сред класа 50 розови тениски в подкрепа на тормозения съученик. Тази инициатива бързо се подема и от хиляди училища по целия свят. В България денят се отбелязва от 2012г., като към момента около 5% от всички училища са взели участие.
           Учениците от „Г. Кирков“ се включиха с радост и въодушевление. Децата от втори класподготвиха розовите ленти за цялото училище и изразиха чрез рисунки своята подкрепа. АУченическия съвет към училището върза на своите съученици и учители розови ленти и ги запозна с посланието на деня.виж повече>>
          Бъдещи първокласници в ОУ Г. Кирков“ за първи път се събраха в класните стаи, посрещнати от своите бъдещи класни ръководители. Родители и ученици са в очакване на първият учебен ден и час през септември.виж повече>>
         На 12.03.2015 година в град Стара Загора се проведе Областното първенство по волейбол. След отлична игра момичетата от ОУ”Георги Кирков” заеха престижното второ място.На първо място се класира отбора на Чирпан, а нашите талантливи момичета изпревариха отбора на град Стара Загора.Честито на нашите шампионки и огромна благодарност към техния треньор
Радостин Симеонов!
Бъдещи първокласници в ОУ Г. Кирков“
          На 20ти Март учениците от ОУ "Георги Кирков" отпразнуваха международния ден на Щастието.
Мигове след слънчевото затъмнение в небето отлетяха шарени балони, символизиращи радостта, творчеството и вдъхновението. В световен план денят се празнува от скоро. През 2012г. общото събрание на ООН обявява 20 Март за ден на щастието.„Преследването на щастието е фундаментална човешка цел”, се казва в резолюцията, приета с консенсус от делегатите на 193-те страни представени в ООН.
Учениците от пети клас изработиха също и подаръци за всички учители - щастливи балони.
         На тях те нарисуваха и изразиха по весел начин своите послания. "Любовта е щастие, и щастието е любов" сподели ученик, като отговор на въпроса: "Какво за теб е щастието?" Отбелязвайки този ден ние се противопоставяме на нарастващите отрицание и нихилизъм в обществото ни, като закачливо се усмихваме и на всеизвестната поговорка "Много хубаво не е на хубаво".
         Проекти, изработени в часовете по ЗИП - История и цивилизация през първия учебен срок са пoдредени в изложба във фоайето, на училището. С усърдие и желание учениците са подготвили и представили пред групата своите творби по избрани теми :
          5 клас –картичка, показваща паметници на тракийската култура запазили се до днес по българските земи;
          6 клас – картичка, представяща дейци на Възрожденската епоха и албум показващ основните национални културни институции на България;
          7 клас – табло с находки от праисторическата епоха, открити в района на Казанлък.
          С „Празник на буквите“ първокласниците показаха пред родители и гости, че вече са грамотни. Учениците участваха в различни предизвикателства – занимателни игри, гатанки и драматизация на приказките „Дядо и ряпа“ и „Косе Босе“. Впечатлиха публиката със знания, досетливост, съобразителност и артистичност. Настроението премина в един вълнуващ карнавал на буквите – с маски, изработени от самите деца, пяха и танцуваха от сърце. Всеки първокласник получи заслужено грамота „Мога да чета и пиша“ и книжка с приказки от родителите.виж повече>>
         На 18 март представители на седем страни, част от проекта "Ние сме равни, ние имаме
същите права", посетиха ОУ "Г. Кирков". Проектът, осъществяван от детска градина "Славейче", разглежда като основен приоритет правата на децата в различните страни и методите на преподаването им. С гостите партньори от Гърция, Турция, Италия, Испания, Литва, Полша и Норвегия се обсъждат действащите законодателства в тази област.
          В ОУ "Г. Кирков"се проведе интерактивен урок, използващ ученето чрез преживяване. Чрез творческите игри и въплъщението в роли учениците показаха, че умеят да зачитат правата на връстниците си, прилагайки критичен подход към знанието. Децата споделиха, че предпочитат да учат чрез съпреживяване и игра, тъй като игрите са част от естественото им израстване. Чрез такива методи на преподаване се намаляват негативните ефекти на съвременното рационално знание. Това поставя фокусът на образователно-възпитателната работа към нравственото и духовно развитие на детето. Така чрез познаването на своите права, всяко дете ще съумее да се превърне в индивидуална уникална личност, каквато всъщност е.виж повече>>>
          Отборът по шах убедително спечели за втора поредна година купа и златен медал в Общинското училищно първенство на 23 март. Любопитен факт е , че нашите шахматисти са от 2-ри и 3-ти клас, а се състезаваха срещу ученици от пети до десети клас. Лъчезар Атанасов/3б/, Мартин Иванов/3б/, Росен Овчаров/2а/, Димана Мушакова/2в/ и Елена Дзанева/2д/ не дадоха никакъв шанс на съперниците си от СОУ „Екзарх Антим I” и доказаха своята класа, завършвайки с победа – първо място в групата за ученици да седми клас. Отборът показа смелост и премери сили с по-големите от групата 8-ми – 10-ти клас. Малките ни шахматисти играха като равни с по-опитните и доказани бойци от ПМГ „Никола Обрешков”. Останаха втори със сребърни медали. Важното е, че това предизвикателство доказа волята им за победа и желание да трупат опит. Тези успехи се дължат на постоянството и взискателността на треньора им госпожа Петрана Драганова. Тя сподели, че е удоволствие да работиш с деца, обичащи този спорт. Всеки от тях е с добър потенциал за върхови постижения и тези победи са само началото на низ от предстоящи победи.виж повече>>
         14 деца от Казанлък попаднаха в Клуб 2014 на „Успелите деца на България“на Фондация „Димитър Бербатов“.
За седми пореден път Фондацията представя найуспелите в рамките на последната година българчета. От 20 декември 2014 г. до 15 февруари 2015 г. по установен ред постъпваха номинации за децата в ученическа възраст с постижения в изкуствата, науките и спорта през 2014 г. Двама от тях са възпитаници на ОУ"Георги Кирков"-Веселина Ташева от 1 б клас и Кирил Димов от 4 а клас.
           Честито на отличените!виж повече>>>
          Общинското училищно първенство по ЛЕКА АТЛЕТИКА бе поредното доказателство за качествата на нашите ученици. Във всяка дисциплина имаме класирани в призовата тройка.
             Никола Станков /7а/- първо място – скок дължина, трето място – 100 м спринт
             Мирела Илиева /7б/ - трето място – скок дължина, трето място – 100 м спринт
             Валентин Вангелов /7а/ - второ място – тласкане на гюлле
             Антония Ваклинова /7а/ - второ място – 400 м гладко бягане
             Щафета 4 х 100 м / момичета/– второ място извоюваха Теодора Маринова /6а/, Мария Стоянова /7а/, Антония Ваклинова /7а/ и Мирела Илиева /7б/.
Поздравления за лекоатлетите, които защитиха честта на училището, както и за техния учител и треньор Радостин Симеонов, който винаги подготвя отбори, обречени на успех.
Мирела Илиева /7б/ завоюва сребърен медал на Общинското училищно първенство по тенис на маса.
         Отлични постижения на нашите ученици на националния кръг на състезанието „Ключът на музиката”.
           На 22 март 2015г. приключи националният кръг на Националното състезание "Ключът на музиката". То бе организирано от МОН, а по традиция националният кръг се проведе в АМТИИ- град Пловдив.
           Гордост за училището е отличното представяне на тримата ни участници с ръководител г- жа Любена Тянова. Те се състезаваха с 522 ученици от 28 области на България, като сред конкурентите на нашите отличници бяха и ученици от музикални паралелки и ученици, работещи по програми със засилено изучаване на музика, както и представители от „елитни” гимназии. Една позиция раздели Станислав Минчев (Va) от спечелването на медал, а една точка дели от него отличното представяне и на Джамал Ал Бадарин(Va). Сред шестокласниците Александър Тянова от VI а достойно защити името на училището и показа завидни знания въпреки трудността на формата. Той е първи сред момчетата от старозагорска област.
Надяваме се спечелената грамота за отлично представяне и статуетка с формата на ключ сол да са стимул за нови успехи!
          На 18.04.2015 година жури в състав: председател- господин Николов-художник и членове: госпожа Абдишева - директор в ОУ “Георги Кирков“ и госпожа Лазарова, старши учител в начален етап, присъди следните награди.
           Pаздел Изобразително изкуство: Първо място: Кирил Димов - 4 а клас; Второ място: Симеон Иванов - 3 а клас; Трето място: Александър Момчев - 3 в клас; Поощрения: Алев Велиева - 1 в клас, Монир Ал Бадарин- 3 б клас
            В раздел Литературно творчество жури в състав: председател- госпожа Стефанова – фиолог, и членове госпожа Милена Славова - помощник-директор в ОУ “Георги Кирков“ и госпожа Цокева, старши учител в начален етап присъдиха следните отличия:
           Раздел ПРОЗА: Първо място: Асена Юзтюрк -7 а клас, „Моето училище“; Второ място: Найден Младенов - 7а клас, „Моето училище“; Трето място: Мартин Атанасов - 7 а клас, „Училището“
           Раздел ПОЕЗИЯ: Първо място: Виктория Иванова - 4г клас, „Моето училище“, Александър Бонев - 5 а клас, „На училище“; Второ място: Ивайло Караиванов - 3 б клас, „Нашето училище“; Трето място: Веселина Ташева - 1 б клас, „Училище любимо“
           Честито на авторите на отличените произведения и рисунки!
           От организаторите
         Училище на 55 лета,
ликувай с младостта ни ти сега
и с устрема на твоите години
към нови върхове води ни!
       Родното училище отбеляза своята 55-годишнина с концерт на открита сцена в малкия двор. Много гости – общественици, бивши учители, родители и изявени ученици споделиха празника ни. Всички те се развълнуваха от срещите с познати лица. Защото училището е вплело у всеки от нас нещо повече от знания и дължим една значима част на него. Честването бе вълнуващ миг, който остана завинаги в сърцата. Това бе празник на много поколения - ученици и учители, оставили трайна следа в летописа на училището. Нашето училище – то е същото. Запазило е детските жадни очи, смеха, радостта, защото те са вечни.виж повече>>>
Назад  <<2019-2020>>